Denna intresseanmälan är inte bindande. Den ligger till grund för ansökan till Skolinspektionen om tillstånd att bedriva skolverksamhet, som ska lämnas in av oss i början av 2025. Om vi beviljas tillstånd kommer ni att behöva inkomma med en formell platsansökan under vintern 2026, avseende skolstart hösten 2026.
Intresseanmälan avser elever födda 2018 eller senare.
Formulär i slutet av sidan
Italienska Skolan kommer att vara en internationell skola med enskild som huvudman (privat ej kommunal eller statlig verksamhet). Skolan kommer inte att ta ut elevavgifter utan finansieras helt genom skolpeng, privata investeringar och donationer. Idag drivs projektet av TuttoTondo Education AB, ett icke vinstdrivande företag grundat enkom med målet att starta Italienska Skolan. Målet är att huvudmannen för skolan ska bli en stiftelse i samarbete med italienska institutioner i Sverige. TuttoTondo Education AB är instrumentet för att starta skolan och driva projektet utan vinstutdelning tills stiftelsen tar över.
Italienska Skolan skall vara verksam inom Stockholms kommun och lokaliserad inom Stockholms innerstad. Vi söker lokaler på en trygg och tillgänglig plats lämpad för skolverksamhet.
Italienska skolan kommer att vara en internationell skola som följer den italienska läroplanen, inte den svenska läroplanen. En internationell skola är enligt Skollagen en skola där utbildningen bedrivs enligt ett annat lands läroplan och som i första hand riktar sig till barn som är bosatta i Sverige för en begränsad tid (den primära målgruppen). Även andra barn får fullgöra sin skolplikt i en internationell skola på grundskolenivå, om de tillhör någon av de internationella skolornas målgrupper som definieras i 24 kap. 3 § skollagen (2010:800):
”Primo ciclo di istruzione” i det italienska systemet (motsvarande 8-årig grundskola) är obligatorisk och indelad i:
– 5-årig grundskola ̧ (scuola primaria) för elever mellan 6 och 11 år.
– Treårig mellanstadieskola (scuola secondaria di primo grado) för elever i åldrarna 11 till 14 år.
Det italienska skolsystemet börjar det år eleven fyller sex år, medan det svenska systemet börjar med förskoleklassen det år man fyller sex och fortsätter med grundskolan det år man fyller sju. Däremot avslutas det italienska skolsystemet två år tidigare, motsvarande årskurs sju i den svenska läroplanen.
Efter avslutad obligatorisk grundskola, delas utbildningen på avancerad nivå in i två olika typer:
– 5-årig gymnasieskola. Utbudet av gymnasieskolor innefattar gymnasium med olika inriktningar, teknikprogram och yrkesförberedande skolor för elever i åldrarna 14 till 19 år.
– Tre- och fyraåriga utbildningar och yrkesutbildningar som drivs regionalt i Italien
I det italienska systemet varar den obligatoriska skolgången i 10 år, från 6 till 16 års ålder, och omfattar de åtta åren av grundskolan samt de två första åren av utbildning på avancerad nivå (lag 296 från 2006), som kan genomföras på statlig gymnasieskola eller på regional yrkesutbildning.
Dessutom gäller rätten/skyldigheten till utbildning för alla ungdomar i minst 12 år eller i alla fall tills de har uppnått en treårig yrkeskvalifikation vid 18 års ålder enligt bestämmelserna i lag nr 53/2003.
Sammantaget föreskriver det italienska systemet tio års obligatorisk skolgång, samma antal år som krävs enligt det svenska systemet, inklusive förskoleklass.
Alla bosatta i Sverige har rätt att söka plats i skolor verksamma i Sverige och antas enligt de kriterier som gäller för den specifika skolan. Detta gäller samtliga barn oavsett om barnet tidigare har gått i skolan i Sverige eller annat land. Barn som anländer från Italien placeras ofta i en lägre årskurs för att kunna bygga upp svenskan. Beroende på hur elevens språkinlärning går kan det hända att barnet flyttas upp till sin ursprungliga årskurs.
Elever i Italienska Skolan förväntas uppnå språkkunskaper i svenska som motsvarar svenska som modersmål, därmed kan övergången till ett svenskt skolsystem från Italienska skolan motsvara en ordinarie flytt mellan svenska skolor vad gäller språkförmågan. Den slutliga bedömningen av elevens kompetens görs av den mottagande skolan. Detta innebär emellertid inte att eleven erhåller en utbildning enligt den svenska läroplanen. Eleven får personliga omdömen som ligger till underlag för bedömningar vid flytt från Italienska Skolan till annan skola. För mer information om detta se www.italienskaskolan.se.
Italienska Skolan kommer att utfärda avgångsintyg vid avslutad scuola secondaria di primo grado, som tillåter övergång till det svenska skolsystemet utan kompletterade ämneskunskaper eller språkkunskaper. Då vi följer en tvåspråkig språkmodell arbetar vi mot att samtliga elever skall uppnå likvärdiga språkkunskaper i både svenska och italienska. Skolan kommer att ge eleverna möjlighet att delta i det italienska nationella provet “Esame di Stato conclusivo del primo ciclo di istruzione” (statlig avgångsexamen för grundskolan) i slutet av årskurs 7. Provet kommer att vara frivilligt och utförs i samarbete med en annan italiensk skola, antingen under statlig eller fristående regi, utanför Sverige. När Italienska skolan är verksam kommer vi även att söka möjlighet att utföra denna examen själva.
Efter årskurs 7 på Italienska Skolan får eleven behörighet till ett italienskt högskole- eller yrkesförberedande gymnasium (”Scuola Secondaria Superiore”) om de klarar det nationella examensprovet ”Esame di Stato”. Elever som har studerat i ett annat land än Sverige kan få examensbevis från den Italienska Skolan, förutsatt att de har genomgått motsvarande utbildning hos oss och kan uppvisa ett intyg som vi godkänner. Samma intyg utfärdas för fortsatt utbildning i annat land än Sverige och Italien men kan behöva kompletteras beroende på landets krav.
Italienska Skolan erbjuder kontinuerlig studievägledning. Inför sista skolåret får elever och vårdnadshavare särskild studievägledning för de som vill fortsätta sin skolgång enligt Svensk läroplanen och avsluta Svensk grundskola istället för att fortsätt italiensk gymnasium (liceo) eller annan utbilding. Ämneskunskaperna mellan Italienska Skolan och Svensk grundskola är jämförbara. I de flesta ämnen har Italienska Skolan fler undervisingstimmar än den ordinarie Svenska läroplanen för grundkolan. Utöver omdömen, dokumentation och studievägledning får varje elev en personlig plan för en smidig övergång till det svenska skolsystemet, med särskilt fokus på stöd i språkkunskaper i svenska ifall eleven inte uppnått våra studiemål i ämnet.
För mer information om Italienska Skolans läroplan och vad som sker vid avslutad utbildning eller övergång till annat skolsystem vänligen besök vår hemsida www.italienskaskolan.se eller kontakta någon av våra medarbetare.
Italienska skolan syftar till att ge så många som möjligt, som både har rätt till och önskar det, möjlighet att fullgöra sin skolplikt på en internationell skola med italiensk läroplan. Om antalet ansökningar överstiger det antal platser vi kan erbjuda, kommer vi enligt skollagen att använda ett kösystem baserat på datum för inkommen anmälan. Prioriteringen kommer att ges till barn som tillhör vår primära målgrupp, (vänligen se sektionen ovan “Vad innebär en internationell skola?“). Vid antagningen kommer vi att ta hänsyn till andra faktorer, såsom syskon som redan går i skolan och språkkunskaper.
Den officiella ansökan som kommer vid det fall Italienska Skolan blir godkänd kommer att innehålla samtliga informationspunkter som denna intresseanmälan. Italienska Skolan kan då komma att kalla vårdnadshavare till intervju för att komplettera eller verifiera uppgifter i ansökan till skolan,.. www.italienskaskolan.se, för att följa nyheter om beslut, informationsträffar och när ansökan öppnar följ oss genom vårt nyhetsbrev som ni kan anmäla er till på vår hemsida eller genom att maila nyhetsbrev@italienskaskolan.se.